Netflix concediaza mai multi angajati dupa pierderea abonatilor

Netflix s-a aflat pe o panta ascendenta timp de mai mult de un deceniu, insa in momentul de fata cel mai mare serviciu de streaming video din lume intra intr-o perioada mai intunecata. O perioada in care trebuie sa acopere costurile pierderii abonatilor, care incep sa scada in ce in ce mai mult in timp ce amenintarea unei cresteri din partea concurentei este mai mare ca niciodata pentru un serviciu care a fost intodeauna numarul 1 incontestabil in domeniul sau. Puternic din spate vin servicii precum Disney Plus, Apple TV+, Amazon Prime sau Hulu, iar concurenta este din ce in ce mai acerba din acest punct de vedere. Un potential urias pentru a-i lua locul in fruntea serviciilor de streaming il are Disney Plus, care, in ciuda faptului ca este unul dintre cele mai noi servicii aparute pe piata (fiind aparut pe piata in 2019), este si cel care ameninta cel mai mult dominatia celor de la Netflix pe piata la momentul actual. Moment in care cei de la Netflix se confrunta cu o noua runda de concedieri. In cursul zilei de marti, gigantul de streaming a declarat ca a renuntat la aproximativ 150 de angajati, majoritatea cu sediul in SUA. Acesta este al doilea set de concedieri pentru Netflix, dupa raportul sau privind veniturile din aprilie, care a aratat ca a pierdut 200.000 de abonați, inregistrand o prima scadere de abonati in cursul unui deceniu de activitate in care serviciul s-a aflat intr-o continua panta ascendenta.

„Cresterea noastra incetinita a veniturilor inseamna ca trebuie sa ne încetinim si cresterea costurilor ca si companie”, a declarat un purtator de cuvant al Netflix intr-o declaratie trimisa prin e-mail. „Asadar, din pacate, lasam sa plece aproximativ 150 de angajati astazi, majoritatea din SUA. Aceste schimbari sunt determinate, in primul rand, de nevoile de afaceri, mai degraba decat de performanta individuala, ceea ce o face o decizie deosebit de dura, deoarece niciunul dintre noi nu vrea sa-si ia ramas bun de la colegi atat de grozavi”. Normal ca este o concediere in masa determinata mai mult de faptul ca probabil au salarii mult prea mari pe care compania nu isi va mai permite sa le plateasca de acum incolo din cauza veniturilor din ce in ce mai mici pe care le inregistreaza in ultimul timp. Pacat de cei 150 care trebuie acum sa-si caute de lucru si s-ar putea sa ajunga la alta companie de acest gen, poate chiar la un serviciu rival. 

In aprilie, serviciul de streaming a concediat lucratori care trebuiau sa se ocupe de site-ul sau de fani Tudum, un site insotitor Netflix care a fost lansat in decembrie. Adica nici bine nu a fost lansat ca a si intrat intr-o perioada de criza odata cu compania. Ironia atinge cote inalte in acest caz. Iar predictiile din acest moment devin din ce in ce mai sumbre in ceea ce priveste viitorul platformei de streaming, in special in viitorul apropiat. Pe langa pierderea de abonati prezentata in raportul sau privind veniturile din primul trimestru, Netflix se asteapta sa mai piarda inca in jur de 2 milioane de abonati in cele trei luni din aprilie pana in iunie. Compania a citat invadarea Ucrainei de catre Rusia si sanctiunile legate de razboi drept factori care influenteaza numarul de abonati (mai ales avand in vedere ca o multime dintre acestia veneau atat din Rusia, cat si din Ucraina).

Netflix a enumerat, de asemenea, distribuirea parolelor intre mai multe persoane ca o problema pentru afacerea sa, motiv pentru care compania testeaza o modalitate de a percepe taxe pentru partajarea unui cont.