Lockdownul din China ar putea insemna cu milioane de iPhone-uri mai putin

Si tocmai cand lumea uitase de pandemia de coronavirus, China devine prima tara care intra inapoi in lockdown dupa aproape doi ani de zile de cand planeta a depasit aceasta faza, in mai 2020. Sunt o multime de domenii asupra careia aceasta intrare in lockdown ar putea avea efecte devastatoare, ca sa nu mai mentionez faptul ca practic tara din care provine acest virus a intrat in carantina in timp ce la granitele noastre este un razboi intre doua tari vecine, iar lucrurile nu arata ca si cum s-ar putea intoarca la normal prea curand in acest punct. Insa, vom vorbi strict despre aspectul tehnologic aici. Ca raspuns la noul val de COVID-19 din China, autoritatile tarii au închis zonele afectate precum Shanghai si Kunshan. Intr-adevar, nu este o carantina generala sa spui ca toata tara se afla in lockdown, insa sunt orase mari ale Chinei in care aceasta faza pe care nu credeau ca o sa o mai traiasca vreodata s-a intors in forta si exista ingrijorari ca ar putea sa se intample la fel si in restul lumii. Mai ales in momentul de fata cand nu mai avem restrictii in Europa. In fine. Aceste zone includ furnizori de piese care ar putea duce la un deficit mare de milioane de iPhone-uri, potrivit unui nou raport Reuters.

Shanghai a fost inchis timp de trei saptamani in acest moment. Daca acest lockdown dureaza mai mult de doua luni, iar cei de la Apple nu pot recupera productia in alta parte, intarzierile ar putea duce la un deficit de 6 milioane pana la 10 milioane de iPhone-uri, au declarat analistii pentru Reuters. Este un lucru negativ pentru companie si ar putea scadea considerabil numarul de vanzari al acesteia, intr-un moment in care cei de la Apple se lupta cu Samsung pentru a fi cea mai buna companie producatoare de smartphone-uri de pe piata, dupa ce disparitia Huawei din peisaj a ajutat compania americana sa-si recastige locul secund in productia mondiala de dispozitive inteligente.

Cum spuneam, acest lockdown prin care trece China in momentul de fata afecteaza direct furnizorul Apple Pegatron, care are facilitati in Shanghai si Kunshan, care fabrica iPhone 13, iPhone SE si alte telefoane Apple mai vechi. Coincidenta face ca productia sa fie oprita din cauza unui lockdown fix in anumite orase in care Apple are parteneri si fabrici care produc o buna parte din iPhone-urile care sunt distribuite global. In timp ce compania americana ar putea incerca sa redirectioneze productia de telefoane catre unitati din alte orase chinezesti mai puțin afectate de noul val de covid, cum ar fi Shenzhen, problemele de logistica impiedica aceasta mutare din a compensa in adevaratul sens al cuvantului cea mai mare parte a producției pierdute. Desigur, Shenzhen tocmai isi revine dupa ce a suferit mult din cauza noului val de COVID-19 care a lovit orasul luna trecuta si care a dus, si acolo, la o oprire temporara si la redeschiderea limitata a unitatilor de productie Foxconn care produc iPhone-uri si alte produse Apple.

Iar vestile continua prin faptul ca lockdownul Chinei nu afecteaza numai pe cei de la Apple, deoarece ar putea afecta si producția de laptop-uri Dell si Lenovo. Dupa cum s-a raportat anterior, lockdown-ul a dus si la intarzieri de livrare pentru cele mai recente modele de MacBook Pro. Pentru doua tari care au fost in conflict economic una cu cealalta, este evident faptul ca tehnologic vorbind China si Statele Unite sunt dependente una de cealalta. Atat de mult incat acest parteneriat nu va fi afectat de vreun razboi, cel putin nu pe moment.