Razboiul din Ucraina a scos la iveala scamerii care vor sa ia bani din donatii

Pentru ca efectiv nu se putea sa nu fie un eveniment tragic in istoria umanitatii din care sa nu fi profitat macar o persoana dintre cele care nu era pe front luptand in razboi. Cat despre acesti scammeri, asta e una dintre activitatile lor preferate, sa profite de pe urma oricarui eveniment pot profita pentru a-si ingrosa conturile bancare pe seama fraierilor care, vrand sa ajute, musca momeala ce le-a fost intinsa la telefon sau pe internet. Astia sunt ca scamerii aia indieni care suna americani sau canadieni si ii pacalesc la telefon cu o chestie-doua, si care cer sume de nimic pentru a nu parea ca sunt prea lacomi (desi sumele de nimic in Canada si in Statele Unite reprezinta o avere in India daca este sa ne uitam pe cursul valutar dintre aceste tari). Deci daca te suna unu sa iti ceara ajutor zicand ca e refugiat ucrainean dar are un accent indian si o engleza cat se poate de stricata, e logic ca e teapa. La fel ar trebui sa fie cu multe alte chestii, insa aceste persoane se pare ca au tinte persoane naive, care nu stiu cum lucreaza tehnologia in ziua de azi, precum persoanele in varsta. In India, scammerii o sa iti spuna ca fac tot posibilul ca sa nu moara de foame, din moment ce in tara aia suprapopulata ai mereu sansa sa ajungi in strada sau locuind intr-un subsol modest la periferia unuia dintre cele mai mari orase. Viata nu a fost niciodata blanda cu oamenii de acolo. 

Dar, evident, pe langa indieni care sa zicem ca ar avea o justificare pentru actiunile lor (la fel cum au justificare romanii sa se duca la furat prin strainatate), mai sunt scammeri dintr-o multime de alte tari care si ei ar trebui sa fie intelesi pentru ca nu au gasit cai mai cinstite si mai rapide de a face bani. Sa spunem ca lumea este solidara cu situatia din Ucraina. Pe cat posibil, pentru ca nimeni nu o sa se duca la razboi pentru un popor indepartat atacat de una dintre marile puteri. Dar sprijinul se masoara in donatii pentru ca refugiatii care fug din tara de teama razboiului sa aiba cum sa se descurce dupa ce fug. Ma rog, la noi sunt confiscate pachete intregi de alimente pregatite pentru refugiati de autoritati pentru ca da, suntem o tara europeana de frunte, membra UE si NATO. 

Ma rog. Aceste scamuri sunt de mai multe feluri. De exemplu, poate sa-ti apara un mail cu un logo in culorile albastru si galben, cele de pe drapel ucrainean. Un mail in care iti sunt solicitate donatii catre o organizatie umanitara sub forma de dolari americani si o mana de criptomonede. Alte e-mailuri false cer destinatarilor sa trimită bani pentru a ajuta copiii sau sa cumpere arme pentru armata ucraineana, cand de fapt banii sunt pentru ca scamerii sa-si cumpere ce isi doresc. Apar si site-uri de caritate false. Cercetatorii de la ESET, o companie producatoare de software antivirus cu sediul in Slovacia, au spus ca au descoperit cateva site-uri care au folosit culorile drapelului Ucrainei si imagini dramatice cu soldati si explozii. Site-urile web solicita „ajutor”, au spus cei de la ESET, dar nu ofera detalii in legatura cu modul in care vor fi folositi acesti bani.

Intr-un comentariu cu nota mai trista legat de aceasta rasa umana, e-mailurile si site-urile web de phishing cu tematica ucraineana au inceput sa apară la scurt timp dupa invazia tarii de catre Rusia la 24 februarie, invazie ce a declansat una dintre cele mai mari crize umanitare din Europa in ultimii ani de zile.