Atacurile cibernetice ale Rusiei impotriva Ucrainei risca sa ajunga la razboi

Poate ca Rusia se abtine din a declansa o invazie pe teritoriu in ciuda trupelor stationate la granita, insa lista de atacuri cibernetice impotriva Ucrainei a crescut vertiginos in ultimul timp, motiv pentru care sunt motive de ingrijorare in ceea ce priveste faptul ca incursiunile online ar putea evolua, in cele din urma, intr-un razboi cibernetic. Desi aceasta solutie ar fi mai de preferat avand in vedere ca pe masa este in continuare un razboi in adevaratul sens al cuvantului, iar in eventualitatea unei caderi a Ucrainei, Romania ar fi urmatoarea tinta a Kremlinului, care de altfel a cerut celor de la NATO sa excluda tara noastra si Bulgaria, doua dintre cele mai loiale aliate ale sovieticilor in era comunismului. Desi, vorbind strict despre ucrainieni, aceasta varianta ar fi una destul de incomoda si pentru ei.

La inceputul acestei saptamani, site-ul web al Ministerului Apararii al Ucrainei a suferit de pe urma a ceea ce parea a fi un atac distribuit de denegare a serviciului, in care un bombardament de solicitari de date a dus la colapsul unui site guvernamental. Site-urile a doua banci au fost, de asemenea, scoase offline. Atacurile nu au fost imediat atribuite Rusiei, dar ele urmeaza unui sir de incursiuni digitale din ultimele saptamani care au fost puse pe seama vecinului sau, Ucraina. Aceste atacuri au alterat site-urile guvernamentale si au plantat malware distructiv in rețelele de computere ucrainene. Atacurile din trecut, care  au fost atribuite Rusiei, si pe care aceasta tara le-au negat, au fost mult mai distructive, inchizand retelele electrice si alte infrastructuri critice guvernului. Aceste atacuri cibernetice vin pe fundalul unei tensiuni internaționale crescande din cauza acumularii de trupe rusesti la granitele Ucrainei, despre care SUA si aliații sai din NATO spun ca ar putea prezice o invazie militara. Rusia a spus ca si-a retras unele dintre trupele sale, o afirmație despre care cei de la NATO spun ca nu ar fi adevarata. In cadrul zilei de joi, presedintele Joe Biden a avertizat ca Rusia ar putea invada Ucraina in cateva zile.

Recentele atacuri cibernetice se incadreaza intr-o zona gri legala in ceea ce priveste lucrurile ce ar putea constitui un razboi. Desi este puțin probabil ca acestea sa provoace varsarea de sange pe care o ar face o invazie la sol, atacurile cibernetice pot distruge infrastructura critica precum retelele electrice, bancile si comunicatiile. Astfel de atacuri pot provoca distrugeri pe scara larga si sunt potențial mortale daca inchid spitale si case de batrani. Este posibil ca atacurile cibernetice sa nu se rezume doar la Ucraina, avertizeaza expertii, ci chiar s-ar putea raspandi in intreaga lume. Au fost in crestere timp de ani de zile și adesea raman fara repercusiuni. 

„Daca Rusia ataca Statele Unite sau aliatii sai prin mijloace asimetrice, cum ar fi atacuri cibernetice perturbatoare impotriva companiilor noastre sau a infrastructurii critice, suntem pregatiti sa răspundem”, a spus Biden in cursul zilei de marti. SUA si aliatii sai din NATO isi intensifica apararea colectiva in spatiul cibernetic, a adaugat el.

Quentin Hodgson, un cercetator internațional si in domeniul apararii, concentrat pe securitate cibernetica pentru Rand Corporation, a spus ca, spre deosebire de razboiul convențional, care este guvernat de legea internaționala, nu exista reguli stricte in legatura cu ceea ce constituie un act de razboi cibernetic. Exista o mulțime de acte pe care o tara le-ar putea intreprinde impotriva alteia pentru a provoca haos, a spus Hodgson. Crearea unei liste stricte ar putea preveni anumite tipuri de atacuri, dar nu ar fi niciodata suficienta pentru a acoperi totul.