Cu putin peste trei ani in urma, investitorii Apple si-au marit valoarea actiunilor la peste 1 trilion de dolari, devenind astfel cea mai bogata companie de tech din lume. Doi ani mai tarziu, actiunile Apple au crescut atat de mult incat valoarea companiei a depasit 2 trilioane de dolari. Acum, a crescut din nou, depasind 3 trilioane de dolari. Vorbim despre prea multe zerouri pentru a fi numarate doar din priviri. In cursul zilei de luni, 3 ianuarie, in jurul orei 10:45, actiunile Apple au atins cota de 182,86 de dolari pe actiune, ceea ce, inmultita cu cele 16,4 miliarde de actiuni in pachetul companiei, evalueaza Apple la aproximativ 3 trilioane de dolari. Aceasta este mai mult decat valoarea AT&T, Boeing, Coca-Cola, Comcast, Disney, Exxon, Ford, Goldman Sachs, IBM, McDonald’s, Morgan Stanley, Netflix, Nike si Walmart la un loc. Astfel ne putem da seama exact cat de puternica a ajuns compania fondata de catre Steve Jobs, in ciuda scandalurilor in care aceasta a fost implicata de-a lungul timpului. Realizare ce vine pe fondul incercarii Apple de a tine pasul cu cererea aproape record pentru dispozitivele sale pe timp de pandemie.
In octombrie, gigantul tech a avertizat investitorii ca se lupta cu intreruperile lantului de aprovizionare pe fondul pandemiei de coronavirus, care la acea vreme se ridica la 6 miliarde de dolari in venituri pierdute. „Suntem optimisti in ceea ce priveste viitorul, mai ales ca vedem o cerere puternica pentru produse noi”, le-a spus CEO-ul Apple, Tim Cook, analistilor la o conferinta telefonica ce a avut loc in acel moment. Realizarea este cu atat mai mare cu cat te gandesti la faptul ca Apple era aproape de faliment in 1997. Aproape 25 de ani mai tarziu, este una dintre cele mai puternice companii de pe planeta, intr-o era in care statul in casa si restrictiile deplasarii au devenit normale pentru populatie. Desigur, nu este un succes datorat pandemiei, cel putin nu in momentul in care vorbim despre ridicarea companiei din prag de faliment spre a deveni una dintre fortele Sillicon Valley. Insa, dupa cum spuneam, Apple a inregistrat recorduri de vanzari in pandemie. Compania s-a ridicat prin creerea de produse pentru piata de consum, cum ar fi iPod, iPhone si iPad, dispozitive devenite lidere pe fiecare dintre pietele lor concurente.
Apple a fost condusa de Cook in ultimul deceniu. Cofondatorul Apple, Steve Jobs, l-a recrutat pentru a ajuta la supravegherea lantului de aprovizionare si al operatiunilor companiei, in 1998. Jobs l-a numit succesor in 2011, cu doar cateva luni inainte sa moara de cancer in acel an. Iar Cook a continuat cu brio munca lui Jobs, ridicand compania la cote si mai inalte fata de unde a lasat-o fostul CEO. La 3 trilioane de dolari, valoarea Apple este mai mare decat productia economica anuala a Regatului Unit, Frantei, Indiei sau Italiei, potrivit datelor culese de Banca Mondiala. Vorbim despre o companie mai puternica decat economia a 3 dintre marile puteri ale Europei. Doar Germania, Japonia, China si Statele Unite au o productie economica peste valoarea de piata a Apple.
„Rentabilitatea financiara este pur si simplu rezultatul inovatiei Apple, punand produsele si clientii nostri pe primul loc si ramanand mereu fideli valorilor noastre”, a spus Cook intr-o nota adresata personalului dupa ce compania a atins 1 trilion de dolari, potrivit Reuters. Cook a declarat in mod frecvent ca investitorii care doresc ca Apple sa se concentreze pe performanta actiunilor, mai degraba decat pe produsele acestora, nu ar trebui sa investeasca un dolar in companie.