Signal, WhatsApp si Telegram: care sunt diferentele majore in privinta confidentialitatii

Cauti o aplicatie de mesagerie mai sigura? Am detaliat principalele diferente in materie de de confidentialitate si securitate dintre trei dintre cei mai mari jucatori de pe piata. Signal, Telegram si WhatsApp sunt criptate end-to-end, intr-o anumita masura, ceea ce inseamna ca, daca cineva iti intercepteaza textele, acestea ar trebui sa fie de necitit. De asemenea,  se presupune, continutul exact al mesajelor tale cu un alt utilizator al acestor aplicatii nu poate fi vizualizat de catre angajatii companiilor respective. Acest lucru impiedica autoritatile, operatorul mobil si alte entitati sa iti poata citi mesajele chiar si atunci cand le intercepteaza (ceea ce se intampla mai des decat ai putea crede). Cu toate acestea, diferentele dintre  Signal, Telegram si WhatsApp nu ar putea fi mai mari. Iata ce trebuie sa stii in legatura cu fiecare dintre acestea. 

Signal

 • Nu colecteaza alte date in afara numarului de telefon
 • Gratuita, fara reclame, finanata de Signal Foundation 
 • Aplicatie open-source
 • Criptare: Signal Protocol

Signal este o aplicatie tipica celor pe care le poti gasi pe App Store si Google Play si functioneaza la fel ca o aplicatia obisnuita de mesagerie text. Este o aplicatie open source pusa la dispozitie utilizatorilor gratuit de catre fundația nonprofit Signal si a fost folosita de ani de zile de catre personalitati precum Edward Snowden. Functia principala a Signal este aceea de a putea trimite, fie unui individ, fie unui grup, mesaje text, video, audio si imagini complet criptate, dupa verificarea numarului de telefon si iti permite sa verifici in mod independent identitatea altor utilizatori Signal. Atunci cand vine vorba despre confidentialitate, oferta Signal este greu de refuzat. Aplicatia nu iti stocheaza datele. Iar dincolo de priceperea sa de criptare, iti ofera opțiuni extinse de confidentialitate, inclusiv blocarea ferestrelor pop-up, instrumente antisupraveghere pentru neclaritatea fetei in cazul imaginilor, dar si disparitia mesajelor dupa o anumita perioada de timp. 

Telegram

 • Colecteaza numele, numarul de telefon, contactele si ID-ul de utilizator
 • Platforma gratuita, cu reclame 
 • Aplicatie partial open-source
 • Criptare: MTProto

Atunci cand vine vorba despre confidentialitate, Telegram se afla undeva la mijloc si se distinge fata de alte aplicatii de mesagerie datorita eforturilor sale de a crea un mediu asemanator cu cel al unei retele sociale. Deși nu colecteaza atat de multe date ca WhatsApp, nici nu ofera apeluri de grup criptate precum WhatsApp si nici atat de multa confidentialitate a datelor utilizatorilor si transparenta ca Signal. Datele colectate de Telegram care ar putea fi legate de dvs. includ numele dvs., numărul de telefon, lista de contacte si ID-ul de utilizator. Telegram iti colecteaza si adresa IP. Iar, spre deosebire de Signal și WhatsApp, mesajele pe Telegram nu sunt criptate in mod implicit. Criptarea acestora trebuie activata din setarile aplicatiei. Nici mesajele de grup nu sunt criptate. Cercetatorii au descoperit ca, in timp ce o parte din schema de criptare MTProto de la Telegram era open-source, unele portiuni nu erau, astfel incat nu este clar ce se intampla cu textele tale odata ce acestea ajung pe serverele Telegram.

Whatsapp

 • Date colectate: prea multe pentru a le putea enumera 
 • Gratuit; versiuni business disponibile gratuit, finantate de Facebook
 • Nu este open-source, cu exceptia criptarii
 • Criptare: Signal Protocol 

Sa fim clari: exista o diferenta intre securitate si confidentialitate. Securitatea inseamna protejarea datelor tale impotriva accesului neautorizat, iar confidentialitatea inseamna protejarea identitatii tale, indiferent de cine are acces la datele respective. In ceea ce privește securitatea, criptarea WhatsApp este aceeași cu cea a Signal, iar acea criptare este sigura. Dar acel protocol de criptare este una dintre putinele parti open-source ale WhatsApp. Pentru a nu mentiona si multimea de hack-uri cu care s-a confruntat Whatsapp-ul de a lungul timpului, cel mai celebru incident fiind acela in care telefonul lui Jeff Bezos a fost hack-uit in ianuarie 2020 printr-un mesaj video WhatsApp. In decembrie acelasi an, procurorul general din Texas a sustinut — desi nu a dovedit — ca Facebook si Google au incheiat un acord pentru a dezvalui continutul mesajelor WhatsApp.