Apple interzice Fortnite pe iPhone si iPad

Multa lume s-a plans, pana in momentul de fata, de faptul ca Fortnite este un joc care creeaza dependenta excesiva. A existat chiar si o petitie prin care s-a cerut interzicerea definitiva in lume a jocului tocmai din acest motiv. Ei bine, nu s-a ajuns chiar atat de departe, insa pana la urma urmei, s-a ajuns si la o asemenea mutare… pe dispozitivele celor de la Apple, din cauza conflictului intre compania din Copertino si Epic Games, dezvoltatorul celui mai popular joc battle royale in momentul de fata. Cei de la Apple au luat decizia de a elmina  Fortnite din App Store, magazinul de aplicatii al sistemelor de operare ale companiei americane. Epic a ripostat cu o campanie publica impotriva celor de la Apple, campanie care a inclus chiar si un turneu de jocuri #FreeFortnite si un videoclip in care batjocorea reclama companiei Macintosh Computer “1984”.

Un judecator din California care supraveghea cazul dintre cele doua companii a refuzat sa opreasca Apple din a suspenda contul celor de la Epic Games in magazinul sau de aplicatii. Apple a spus in procedurile judiciare si in declaratiile publice anterioare ca este dispusa sa restabileasca contul Epic in cazul în care dezvoltatorul de jocuri video elimina modificarile de la Fortnite in timp ce cele doua companii dezbat acest lucru intr-un proces. “Instanta a recomandat ca Epic Games sa respecte liniile directoare ale App Store in timp ce cazul lor inainteaza, recomandari pe care le-au urmat in ultimul deceniu pana in momentul in care, eventual, s-a ajuns si la aceasta situatie. “Epic a refuzat”, a spus compania, adaugand faptul ca cei de la Epic Games au transmis “in mod repetat” actualizari care i-a incalcat politica de termeni si servicii. “Speram ca vom putea lucra din nou impreuna in viitor, dar, din pacate, acest lucru nu este posibil astazi.”

Directorul executiv al celor de la Epic Games, Tim Sweeney, a criticat declaratia Apple, spunand ca compania nu trebuie sa interzica contul Epic. De asemenea, el a impartasit o tentativa de actualizare Fortnite trimisa catre Apple, spunand ca va continua sa ofere optiuni alternative de plata. Declaratia celor de la Apple nu este una directa. Acestia au ales sa rezilieze contul Epic; nu a *trebuit* sa faca acest lucru”, a spus Sweeney. “Apple sugereaza ca am spamat procesul de revizuire a App Store. Nu este asa. Epic a trimis trei versiuni Fortnite: două actualizari de remediere a erorilor si actualizarea sezonului 4 cu aceasta nota”.

Decizia Apple creste presiunea asupra celor Epic, al carui joc, Fortnite, numara peste 250 de milioane de utilizatori care se joaca de pe computere, telefoane, tablete si console de jocuri video. Jocul a devenit un fenomen cultural, fiind jucat de vedete sportive precum pitcherul de baseball Josh Hader si de o multime de vedete din lumea muzicii, inclusiv de catre Drake. O parte din popularitatea sa provine din senzatia de desene animate, ceea ce il face un joc mai placut pentru parinți, usor de jucat, greu de stapanit.