Care este salariul minim in Europa, comparativ cu cel din Romania?

Dupa cum bine stim, salariul minim pe economie atunci cand vorbim despre tara noastra nu este unul care sa fie la un nivel atat de bun incat sa poti duce un trai cat de cat decent, insa sa vedem si in alte tari cum este acest salariu. Ne raportam la celelalte tari din Uniunea Europeana, insa 21 din cele 27 de state membre ale UE au salarii minime pe economie stabilite prin lege. In cursul unui studiu recent, au fost analizate salariile minime oferite de tarile membre UE la data de 1 ianuarie 2020. Din nou, este vorba despre doar 21 de tari, intrucat sase dintre acestea nu au salarii minime care sa fie specificate in legislatia naționala. La capitolul exceptii intra Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia. Evident, Danemarca, Finlanda si Suedia fiind tarile in care este cel mai ridicat nivel de trai. In medie, salariile minime in estul Europei ajung in jurul valorii de 600 de euro. Cu mici exceptii, printre care si Romania. In occidentul Uniunii Europene, ajung cu usurinta la peste 1500 de euro.

Doar ca nu avem cel mai mic salariu brut, spre usurarea unora pentru ca realizarile Romaniei se pot numara pe degete. Astfel, cel mai mic salariu brut se inregistreaza fix langa noi, in Bulgaria. Bine, Romania, Bulgaria si Croatia sunt tripla de aur a Uniunii Europene, in sensul in care au cele mai bune conditii de trai. Bulgarii, in medie, trebuie sa se descurce cu doar 312 euro pe luna. Ceea ce reprezinta o discrepanta majora in comparatie cu restul statelor, fie ele si mai sarace. Pai, urmatoarea tara din topul respectiv este Letonia cu 430 de euro. Letonia care nu are nici macar jumatate din teritoriul sau resursele naturale ale Romaniei. 

In orice caz, nu aveam cum sa nu intram in top… atunci cand vine vorba despre cele mai sarace tari din Uniune. Doar ca, ce ghinion, am prins doar locul 3, cu un salariu minim de 466 de euro. Si, ca sa fie o rivalitate ca la carte, suntem urmariti indeaproape de cu 487 de euro. Croatia are 546, Cehia – 575 euro, Slovacia – 580 euro, Estona – 584, Lituania – 607 euro si Polonia – 611 euro. Si, valorile cresc treptat pe masura ce ne indreptam spre Occident. Din cinci state aflate in sudul Uniunii Europene, valorile sunt intre 700 si 1000 de euro. Vorbim despre tari precum Portugalia (741), Grecia (758), Malta (777), Slovenia (941) si Spania (1.050).

Si, dupa cum spuneam despre Occident, cel mai bine se traieste in vestul Europei si in tarile nordice, care au salarii minime de peste 1500 de euro. De exemplu, in Franta, 1539 de euro este salariul minim pe economie, iar in Germania ajunge pana la 1584 de euro, in timp ce in Belgia atinge 1594 de euro. Olandezii se pot lauda cu un minim pe economie de 1636 de euro, in timp ce in Irlanda poate atinge chiar si 1656 de euro. Insa, in mod surprinzator, cel mai mare salariu minim este inregistrat de Luxemburg, la 2142 de euro. O valoare ce o depaseste pana si pe cea a SUA, americanii avand un salariu minim de 1119 euro.