Chrome si Firefox iau masuri impotriva notificarilor de tip pop-up

Probabil cea mai stresanta problema a internetului este cumulul de reclame prin ferestre pop-up si notificari introduse pe platformele unui site. Daca sunt multi care acuza Facebook din cauza abordarii companiei americane in privinta reclamelor, insa politica altor site-uri inclina spre o publicitate mult mai agresiva. Iar faptul ca acest lucru este unul tolerat ridica semne de intrebare din ce in ce mai mari in ultimul timp. Mai ales in conditiile in care, in trecut puteai rezolva aceasta problema cu un adblocker piratat. Acum, insa, mai poti gasi unul doar daca stai ore in sir sa cauti, indiferent de motorul de cautare pe care l-ai folosi in acest scop. Desigur, cei care au conturi pe filelist sau alte servicii de genul au posibilitatea de a face rost mai usor de programul dorit, insa, mai nou, e mai complicat sa iti faci un cont pe aceste servicii. Iar acest lucru este o problema de care se plang din ce in ce mai multi utilizatori de internet din intreaga lume.

Ei bine, se pare ca acum, cele mai populare browsere ar sari, in sfarsit, in ajutorul utilizatorilor in acest sens. Mozilla si Google au detaliat planurile pe care le au pentru a micsora nivelul de stres provocat de cumulul de cereri de notificari pe care le poti intampina zilnic in functie de coltul de internet pe care il accesezi. Firefox ar avea deja un sistem prin care ofera utilizatorilor posibilitatea de a refuza orice fel de notificare ce ti-ar putea fi trimisa de vreun site, insa odata cu versiunea 72 a browserului, orice pop-up deranjant pe marginea acestui subiect va fi inlocuit. Mai mult, pentru utilizatorii de Mac si Linux, noua versiune le va oferi acestora posibilitatea de a reda clipuri de pe diverse site-uri in fereastra (prin functia picture in picture).

Cat despre Google Chrome, vor avea loc schimbari similare in privinta cererilor de notificari de pe diverse site-uri ale internetului. Aceste schimbari vor fi implementate incepand cu noua versiune Chrome 80 a browserului. Cei de la Google au promis ca notificarile cu pricina vor fi transformate intr-o versiune mai discreta, indiferent de forma pe care a gandit-o dezvoltatorul unui site pentru acele cereri de notificare sau daca te-ai afla pe mobil sau desktop in timp ce accesezi site-ul respectiv. La inceput, acest nou sistem de notificare al  Chrome va trebui activat manual, insa Google a promis ca va implementa automat aceasta functie special pentru utilizatorii care resping in mod regulat notificarile sau atunci cand vine vorba despre site-urile de la care prea putini oameni si-au dorit notificari. Ba mai mult, cei de la Google au promis si faptul ca vor penaliza acele site-urile care utilizeaza notificari in mod malitios sau inselator, pentru a te convinge ca ai computerul infectat, de exemplu. Pentru ca, ulterior, sa dai de un produs care iti infecteaza calculatorul oriccum. Actualizarea cu pricina va veni in februarie.