Facebook iti va folosi numarul de telefon intr-un mod diferit

Dupa cum bine stii, Facebook si protectia datelor cu caracter personal nu sunt intocmai doua concepte care se potrivesc, insa reteaua sociala incearca de la o vreme sa demonstreze exact contrariul. Astfel, cei de la Facebook au incercat sa arate ca iau masuri pentru a-ti proteja confidentialitatea, asta in ciuda faptului ca apar din ce in ce mai multe rapoarte in legatura cu modul in care acestia demonstreaza fix contrariul. Bine, cele mai multe stiri pe aceasta tema sunt despre ei si Google, pana in punctul in care a devenit o problema destul de repetitiva. In orice caz, in incercarea de a demonstra faptul ca isi doresc sa faca o schimbare reala in ceea ce primeste protectia datelor cu caracter personal, compania va face schimbari destul de mari in acest sens, iar una dintre acestea pare semnificativa in mod special. Astfel, cei de la Facebook au anuntat ca nu-ti vor mai folosi numarul de telefon. Pe care ti-l cer atunci cand alegi sa folosesti autentificarea in doi pasi sau pentru a-ti recomanda prieteni noi.

Probabil ca stiai deja faptul ca Facebook iti folosea numarul de telefon in acest scop, insa in caz ca nu stiai pana acum, voi explica cu lux de detalii ce inseamna acest lucru. Autentificarea in doi factori (sau 2FA) este o masura de securitate in plus pentru conturile tale, pe care poti alege s-o activezi sau nu. In functie de cum te simti mai sigur, pentru ca mai bine sa-ti stie Facebook numarul de telefon decat sa ai contul spart de hackeri. Poti activa optiunea respectiva doar prin a-ti introduce numarul de telefon. Dupa care de fiecare data cand se incarca conectarea la contul tau de Facebook, de catre tine sau altcineva, tu vei primi un SMS pe telefonul tau cu un cod. Iar pe langa parola, trebuie sa introduci codul respectiv pentru a avea acces la contul tau. In caz contrar, s-ar putea ajunge pana la a-ti fi blocat contul la modul la care vei avea nevoie de a identifica diverse persoane pentru a ti-l recupera. 

Evident ca cei de la Facebook au acces la numarul tau de telefon din moment ce tu l-ai distribuit. Motiv pentru care sunt teorii ale conspiratiei conform carora reteaua sociala ti-ar asculta si apelurile cu scopul de a te monitoriza si a-ti introduce o reclama (acel caz in care vezi o reclama dupa un apel fix despre lucrul despre care ai discutat). Michel Protti, chief privacy officer, a anuntat faptul ca numerele de telefon ale utilizatorilor vor fi folosite doar  pentru autentificarea in doi pasi. Aceasta masura va fi implementata pana de Anul Nou in Ecuador, Etiopia, Pakistan etc., iar utilizatorii din restul tarilor se vor bucura de putin mai multa intimitate incepand de anul viitor. In cazul in care ti-ai oferit deja numarul de telefon pentru a seta 2FA, va trebui sa-l stergi manual si sa-l introduci din nou pentru a putea beneficia de aceasta schimbare.