Coreea de Nord este probabil cea mai mare incertitudine atunci cand vine vorba despre relatiile externe ale Statelor Unite. Daca cu Rusia exista acea rivalitate clasica de pe vremea Razboiului Rece in conditiile unei colaborari cat de cat normale, cu China a fost intr-un conflict deschis (razboi comercial) timp de 18 luni iar relatiile inca sunt fragile, iar cu Iranul s-a aflat chiar in punctul unor ostilitati armate, pozitia Coreei de Nord este una cat se poate de incerta. Asta pentru ca statul comunist situat in sudul Chinei a promis ca va renunta la arsenalul sau nuclear in urma summit-ului dintre Donald Trump si Kim Jong-un. Desigur, se pare ca Kim Jong-un nu este atat de dispus sa renunte la rachetele nucleare ale Coreei de Nord, insa aceasta nici nu se mai afla in prim plan, in conditiile in care SUA a avut anul acesta conflicte deschise cu Iranul si cu China. Insa Coreea de Nord ramane una dintre tarile dusmane, avand in vedere faptul ca hackeri angajati de catre guvernul de la Phenian au inercat, in repetate randuri, sa sparga baze de date americane. Ultimele atacuri au fost raportate chiar anul acesta, deci la un an dupa summit-ul istoric intre Statele Unite si Coreea de Nord. Ceea ce inseamna ca nu s-a rezolvat nimic in acest sens intre cele doua state.
Pur si simplu Coreea de Nord nu mai trece la amenintari directe, prefera sa actioneze in liniste. Astfel, un cercetator in domeniul criptomonedelor a fost arestat pentru ca ar fi ajutat guvernul nord-coreean sa foloseasca tehnologia pentru a spala bani si a ajuta Phenianul sa se descurce in ciuda sanctiunilor dimplomatice destinate sa restrictioneze programul sau nuclear. Virgil Griffith, in varsta de 36 de ani, a participat la o conferinta la Phenian in care a sustinut o prezentare pe teme care au fost aprobate dinainte de oficiali nord-coreeni, potrivit Departamentului de Justitie al SUA. Constient de sanctiunile impotriva tarii, Griffith a solicitat anterior Departamentul de Stat permisiunea de a participa la conferinta. Desi acest lucru a fost refuzat, plangerea legala impotriva lui sustine ca Griffith a participat la conferinta oricum, trecand granita prin China. El a platit 100 de euro pentru o viza pe care a atasat-o unei hartii separate de pasaportul sau american, pentru a evita creerea de probe fizice conform carora acesta s-ar fi aflat in Coreea de Nord.
Evident, sfaturile lui Griffith au fost de folos guvernului nord-coreean. Nu ca tara nu s-ar ocupa deja de afaceri ilegale in alte state pentru a-si sustine economia, mai ales avand in vedere faptul ca se cultiva droguri precum opium sau marijuana pe teritoriul statului comunist. In orice caz, se pare ca Griffith voia sa ramana in Coreea de Nord si sa aplice si pentru azil politic si ulterior pentru cetatenia republicii populare. Evident, nu a avut nici un pic de noroc in acest sens. A fost prins de FBI si este acuzat de inalta tradare.