Guvernul Orban si cateva lucruri pe care trebuie sa le aiba in vedere in cazul in care va primi votul in Parlament

In momentul de fata, Romania se afla intr-o criza politica inedita. In prag de alegeri prezidentiale, cu un guvern demis prin motiune de cenzura, ramas in functie in mod interimar. Si un guvern desemnat care inca nu a primit votul de investitura din partea Parlamentului, vot care se va tine azi. In conditiile actuale, auzim un Klaus Iohannis in plina campanie pentru un al doilea mandat prezidential cum ia deschis partea celor de la PNL, partid pe care l-a condus inainte sa ajunga la Cotroceni in 2014, cu declaratii pline de un cinism nemaintalnit la presedintele in-exercitiu. Pe toata durata celor 5 ani de mandat, Iohannis a avut o atitudine moderata, in care a atacat PSD-ul, insa niciodata atat de dur precum o face in ultimele saptamani. Stiu ca a fost o manevra sa-i lase sa se auto-distruga ca PNTCD in timpul falimentului numit guvernarea CDR cu Emil Constantinescu presedinte. Dar pozitia sa a fost caracteristica unui presedinte occidental, iar Romania nu are nevoie de asa ceva pentru a genera o schimbare in tara. Romania a demonstrat mereu ca are nevoie de o mana de fier.

Dar, sa trecem peste Iohannis si campania lui de re-alegere. Premierul desemnat, Ludovic Orban, liderul PNL, va ajunge azi in fata Parlamentului pentru a cere votul de investire in functie. Si se pare ca sansele ar fi crescut semnificativ ca acest guvern sa treaca. Exista o aripa in PSD care se opune vehement Vioricai Dancila si ar vota guvernul PNL doar pentru a se afla in opozitie cu pozitia premierului demis, cu toate ca Dancila a ordonat partidului sa boicoteze votul din plen. Si exista o portiune si in Pro Romania care nu ar asculta de Victor Ponta si ar urma sa voteze guvernul Orban. Plus USR, ALDE, UDMR, PMP si grupul minoritatilor care si-au anuntat, toate, sprijinul pentru noul guvern. Ceea ce inseamna ca votul din plen ar urma sa fie doar o formalitate. La motiunea de cenzura impotriva lui Dancila, Orban a prezis cu exactitate cam cu cate voturi va trece motiunea, deci un lucru cert este faptul ca are un as in maneca. 

Bun, sunt mai multe lucruri de care ar trebui sa se ocupe Orban atunci cand vine la guvernare avand in vedere faptul ca doi ani cu PSD au lasat tara intr-o situatie precara. Sa nu se inteleaga ca as fi mai mult fan PNL, nu-i vad ca o alternativa solida pentru ca nu am Alzheimer si imi amintesc de multi demnitari din guvernarea Boc-Basescu care sunt acum in randurile PNL dupa acea fuziune cu PDL in 2014. Doar ca orice pare mai bine ca PSD in momentul de fata. In primul rand, vor trebui abrogate ordonantele si modificarile pe justie, intocmit instant bugetul pentru 2019, situatia cu pensiile. Si trebuie gestionata toata partea aceasta pentru a preveni intrarea intr-o noua criza economica in 2020. Desi nu vad cum ar putea fi prevenita.