Twitch si potentialul platformei in sports streaming

Se pare ca Twitch incearca sa devina un fel de ESPN +, dupa ce platforma a devenit renumita pentru gaming streaming. Macar se orienteaza, in sfarsit, spre sporturi adevarate. Imagineaza-ti cum ar fi sa urmaresti un live stream cu sportul tau preferat – sa zicem un meci de fotbal sau un turneu de tenis. Doar ca, in loc sa asculti comentatorul oficial, sa ai posibilitatea de a oferi propria ta analiza in privinta jocului avand la discretie secventa materialului video si mii de oameni pe live care sa-ti asculte comentariile. Se pare ca aceasta este viziunea CEO-ului Twitch, Emmett Shear, care vede un viitor in crestere pentru ceea ce el numeste „live streaming interactiv” in peisajul de divertisment. Ar facilita aparitia unei multimi de comentatori sportivi amatori. Nu ca nu ar exista pana acum, insa acestia nu prea comenteaza meciuri oficiale in propriul lor stil. Pe YouTube Romania sunt gameri gen Theo, Xbraker sau Calinacho care comenteaza meciuri de FIFA, dar cam atat. De abia astept meciurile din Liga 1 comentate de fani ai FCSB sau de dinamovisti pe Twitch.

Twitch a transmis deja meciurile din calificarile pentru UEFA Champions League si Europa League si a facut oferte pentru a transmite jocuri de baschet din SUA pana în 2020 si show-uri de wrestling din WWE (acestea din urma pe baza de salarizare). Shear sustine ca una dintre provocarile care vizeaza gazduirea de continut sportiv este negocierea drepturilor care permit difuzoarelor Twitch sa ruleze transmisia pe propriile canale cu propriile comentarii. „Intram si negociem cu detinatorii drepturilor TV pentru a obtine nu doar fluxul de baza, ci dreptul ca streamerii de pe Twitch sa contribuie la comentatul meciurilor”, a explicat Shear.

Acest element interactiv a fost creat special pentru a distinge Twitch fata de platformele similare sau de serviciile de transmisiuni video traditionale sau „pasive”, cum ar fi Netflix. Oamenii nu sunt interesati doar de vizionarea continutului; acestia se aduna pe live-urile unor  streameri si sunt incurajati sa se angajeze in interactiuni active cu streamerii (cu unii dintre ei) si cu alti spectatori, schimband mesaje si emoji-uri intr-un chat. De asemenea, Twitch invita tertii sa creeze „extensii” – suprapuneri si alte functii pe care streamerii au posibilitatea de a le activa pentru a interactiona cu telespectatorii lor in moduri diferite. De exemplu, prin partajarea statisticilor in timp real sau organizarea unui pool (sondaj de opinie). Sa zicem ca e finala UEFA Champions League intre Bayern Munchen si Manchester City (scenariu complet ipotetic), iar streamerul ar putea pune un pool cu intrebarea “Cine va castiga?” dintre cele doua echipe.

Acest concept este rezultatul succesului pe care il inregistreaza o multime de canale care transmit acelasi continut de gaming – fie ca este vorba de jocul Fortnite sau de un alt joc battle royal – dar cu propriile comentarii despre aceste sesiuni. Atunci cand vine vorba de sport, Shear isi imaginează un canal care este dedicat unui anumit jucator, cu un streamer care il urmareste in timp ce joaca in turnee diferite sau cu echipe diferite, sau unul care este concentrat in mod special pe portari.