Ce efect are, de fapt, cafeaua asupra corpului tau? O analiza detaliata

Am mai scris articole despre consumul de energizante si cel de coca-cola si efectul pe care acestea il au asupra corpului tau. Pentru a continua seria de articole despre bauturi care contin cofeina si seria de articole de lifestyle in general, azi voi vorbi despre impactul pe care il are consumul de cafea. Indiferent daca iti place gustul cafelei, o bei din obisnuinta sau o preferi in dauna energizantelor sau dozelor de cola pentru a-ti oferi aportul necesar de energie, nu este un secret faptul ca bautura asta face minuni intr-un fel. Dar te-ai gandit vreodata, serios, la ceea ce face, de fapt, aceasta licoare dupa ce iti consumi cana de dimineata?

Dupa cum bine stii, cafeaua provine din boabele plantei cu acelasi nume, deci contine fitonutrienti si polifenoli, compusi chimici despre care se crede ca ar avea beneficii antioxidante. Dupa spusele Danei Hunnes, doctor, MPH, RD, dietician senior la UCLA Medical Center si profesor adjunct la Scoala Fielding pentru sanatate publica, pentru publicatia SELF. „Dar, in cea mai mare parte, cofeina tinde sa fie nutrientul in cafea de care oamenii sunt cei mai constienti si care este cel mai bine studiat”. Evident. Cofeina care, dupa cum am spus mai sus, se regaseste si in bauturi precum energizantele si Coca Cola. Cu toate ca tot cafeaua ramane cea mai consumata bautura cu cofeina, datorita continutului mai moderat. Energizantele au o cantitate de cofeina prea mare, Coca Cola unul prea mic. 

Cofeina iti intra in fluxul de sange si isi gaseste rapid drumul catre creier, unde functioneaza ca stimulent pentru vigilenta si energia ta. Asta e efectul pe care il simti la inceput, in orice caz. In primele 10 minute de cand ai baut cafea, te vei simti mult mai energic ca inainte. Cofeina suprima receptorii adenozinei din creier. Adenozina este un depresor al sistemului nervos, ceea ce inseamna ca prezenta sa suprima starea de concentrare si favorizeaza somnul. Atunci cand cofeina ajunge la creier si se leaga de acei receptori, efectele adenozinei se diminueaza, iar cel care a consumat cafeaua devene stimulat. 

Unul dintre efectele adverse, insa, este faptul ca aceasta poate cauza insomnie. Iar insomnia poate cauza dependenta de cafea. Gen atunci cand nu poti dormi o noapte intreaga, dupa care bei cafea la 7 dimineata fiindca trebuie sa fii la munca. Cafeaua este o bautura extrem de utila atunci cand esti obosit, dar nu iti va oferi de fapt mai multa energie pe termen lung. Doar un somn bun poate face asta. Din contra, cafeaua iti va lua din energie prin faptul ca te tine treaz noaptea, in cantitati excesive. Iar insomnia, pe termen lung, poate avea efecte devastatoare asupra corpului uman. 

Dureaza pana la 6 ore ca efectul cofeinei din corpul tau sa fie redus la 50%. Motiv pentru care dozele mari pot provoca stari de ameteala si nervozitate. Studiile au aratat ca doze mari de cofeina pot creste anxietatea si atacurile de panica. Cei care se lupta deja cu aceste provocari mintale tind sa fie mai sensibili la cofeina si la efectele sale asupra starii de spirit.