Google antreneaza masini autonome pe sistem de joc video

Nu, nu e o gluma, din pacate. Sau din fericire. Sincer, nu stiu exact care dintre cele doua ar fi in acest caz, cert este ca cei de la Google s-au saturat, aparent, sa-si pregateasca masinile autonome pentru drum in modul clasic si au inceput un program sa le „antreneze” la fel ca masinile din jocurile video cu racing sau street racing. Asta inseamna ca programul bazat pe inteligenta artificiala DeepMind, cel care a reusit sa invinga in mod rasunator jucatori experti de jocuri precum DOTA 2 sau StarCraft II, va fi folosita pentru a antrena masinile autonome ale celor de la Google. Da, cam multe proiecte au baietii de la Google in ceea ce priveste viitorul tehnologiei. Pana acum, cel care mi-a atras atentia cel mai mult a fost acel proiect smart city, cu Sidewalk Labs (o companie a Alphabet in Canada; Alphabet fiind compania-mama a Google, deci Google Canada) care isi doreste sa construiasca in Toronto un astfel de cartier al viitorului. Desigur, proiectul a atras multe controverse. “Canada nu este laboratorul de sobolani al Google”, s-au ridicat o gramada de voci impotriva proiectului. Si tot continua pana in ziua de azi.

In fine. Acum, proiectul Google e si mai ambitios, si mai futurist ca inainte. Waymo, divizia de mașini autonome a Alphabet, va intra intr-un parteneriat cu DeepMind pentru a invata masinile autonome sa mearga pe strada. De unele singure, cu pilot automat ca cei de la Formula 1. Practic, daca traiesti in America, o sa ai posibilitatea ca in 2-3 ani sa vezi masini fara pilot mergand singure pe strada. Poate o sa aiba pictate logoul de la Google, sa stii sa nu faci vreun infarct atunci cand le privesti pentru prima oara circuland goale pe sosele. Waymo se foloseste de anumite retele neurale pentru a-si invata mașinile sa detecteze obiecte pe drum, sa prevada din start cum vor actiona celelalte masini din trafic si sa-si planifice urmatoarele manevre. Si nu, nu va depasi limita de viteza, insa asta e un lucru deja evident. Antrenarea retelelor neurale necesita „saptamani de experimentare, dar si putere mare computationala”, potrivit unui blogpost scris de reprezentantii DeepMind, in care acestia isi anunta colaborarea cu cei de la Waymo. Adica cu o alta companie de a Google.

DeepMind si Waymo si-au alaturat fortele pentru a crea un proces mai eficient de antrenament si pentru a rafina algoritmii vehiculelor autonome, utilizand o tehnica numita „population-based training”. Cu alte cuvinte, aceasta tehnica, care este inspirata in mare parte de conceptul evolutiei biologice, imbunatateste procesul de invatare al retelelor neurale concentrandu-se pe cele mai puternice specimene, modelele A.I cele mai eficiente in executarea sarcinilor. Prin urmare, pentru aceste dispozitive ar fi un fleac sa invete cum sa se comporte in trafic, un lucru pentru care nu ar trebui sa depuna prea mult efort. Bine ai venit in generatia viitorului, unde oamenii vor putea face din ce in ce mai putine lucruri pentru ca totul este industrializat si tehnologizat.