Ce poate face Huawei pentru a se mentine in top in ciuda problemelor in SUA?

Buna intrebare, si-o pun si directorii companiei de fiecare data cand analizeaza cat de disperata este situatia in cadrul celor de la Huawei. Huawei se afla intr-o situatie mai mult decat delicata de cand presedintele american Donald Trump a interzis compania in Statele Unite. Situatia parea sa se imbunatateasca in urma reluarii dialogului intre SUA si China, asta dupa o intalnire particulara intre Trump si dictatorul chinez Xi Jinping in culisele de la conferinta G20. Intalnire in cadrul caruia presedintele american ar fi fost deacord sa usureze restrictiile impuse asupra Huawei in vederea reluarii negocierilor pentru prevenirea izbucnirii unui eventual razboi comercial intre cele doua tari. Tocmai cand parea ca Huawei va putea din nou sa faca afaceri cu companiile americane, insa, apare vestea cea mare: Trump declara vineri ca SUA nu va face afaceri cu gigantul tehnologic chinez Huawei!

Bineinteles, acest comentariu vine pe fondul unor tensiuni din ce in ce mai mari cu China. Tentativele pentru stabilirea unui dialog pentru prevenirea unui razboi comercial ar fi dat gres intre cele doua state. Iar din declaratia presedintelui american, se poate intelege un singur lucru, si anume: faptul ca guvernul va renunta, in cele din urma, la a acorda licente companiilor tehnologice americane pentru a se angaja in relatii comerciale cu cei de la Huawei. La urma urmei, ar fi un parcurs firesc avand in vedere situatia in care se afla atat compania, cat si Statele Unite in relatiile cu China. Si da, Huawei e doar un pion intre SUA si China.

De nevoie, chinezii sunt nevoiti sa gaseasca solutii prin care sa-si poata continua afacerile fara sa mai depinda de companiile americane, cele care furnizau echipamentele tehnologice cu care Huawei construia retele 3G sau 4G prin mai multe tari. Retele 5G va construi doar in Anglia, care a refuzat sa adopte in privinta Huawei aceeasi politica ca si aliatul sau de peste Oceane, mai ales datorita preturilor pe care compania chinezeasca le ofera pentru astfel de operatiuni. Cat despre alternative, acest lucru este mult mai greu de realizat decat ar putea parea la prima vedere. Recent, cei de la Huawei au anuntat ca si-au dezvoltat propriul sistem de operare pe care vor sa il foloseasca pentru telefoanele sale mobile in locul Android. Eforturile Huawei sunt similare cu cele depuse de Apple de a dezvolta linii de distributie si productie care nu sunt influentate de factori externi precum piata, furnizorii sau alte evenimente neasteptate. Totuși, acest lucru este dificil de realizat pentru ca atat Apple cat si Huawei sunt destul de dependente de furnizori externi.

Spre exemplu, ambele isi cumpara procesoarele de la Qualcomm (Apple mai recent, desi a cumparat divizia de procesoare a celor de la Intel pentru a nu mai fi pusa in situatia de a depinde de un lucru de genul). Apple are iOS complet sub controlul sau, in timp ce Huawei, in ciuda lansarii HarmonyOS, ar urma sa depinde de Androidul celor de la Google pentru o perioada. Ca sa raspund la intrebarea din titlu: deocamdata Huawei nu poate face nimic in situatia in care se afla.