Politia foloseste date eronate in identificarea faciala, conform unui studiu

Identificarea faciala incepe sa fie folosita din ce in ce mai frecvent in toate domeniile. De la sisteme de securitate ale telefoanelor mobile (odata cu introducerea tehnologiei Face ID la iPhone X in locul senzorului de amprenta Touch ID) si pana la cai de identificare a suspectilor, tehnologia este din ce in ce mai utilizata de politie. In special de catre politia americana.Exista o exceptie in cadrul departamentului de politie din San Frascisco, al carui consiliu local a interzis utilizarea acestei tehnologii de catre fortele de ordine ale orasului, San Francisco devine primul oras din SUA, si din lume, care ia aceasta masura. In rest, politia de pe intreg teritoriul Statelor Unite cauta indicii prin identificarea faciala chiar si atunci cand aceasta nu este deloc necesara. Adica in momentele in care nu se potriveste nimic. 

Un studiu efectuat de Centrul de Drept din Georgetown privind confidentialitatea si tehnologia, lansat joi, a analizat modul in care politia foloseste date eronate pentru a efectua căutari de identificare faciala. Acest lucru in ciuda anilor de studii, atat in academia de politie cat si in practica job-ului, care arata ca aceste meciuri nu sunt fiabile. Din nou, nu stiu daca ne putem astepta la altceva de la politistii americani. Tacticile utilizate de politistii americani includ folosirea de schite ale artistului, editarea imaginilor pentru a adauga ochii, buzele.

“Nu trebuie sa fii expert in inteligența artificiala pentru a intelege ca, in cazul in care cauti fata unei alte persoane, care nu e suspect, vor exista probleme in ceea ce priveste  acuratetea”, a declarat Alvaro Bedoya, director fondator al Centrului de confidentialitate si tehnologie. Organizatiile pentru protectia drepturilor civile si avocatii pentru confidentialitate au avertizat agentiile guvernamentale si autoritatile de aplicare a legii ca, prin identificarea  faciala se incalca confidentialitatea cetatenilor, deoarece nu exista limite semnificative pentru modul in care tehnologia poate fi utilizata. Dupa cum am spus si mai sus, San Francisco a devenit primul oras care interzice folosirea de catre politie a identificarii faciale, iar consiliile locale din alte orase cauta sa procedeze la fel. Studiile au constatat ca probleme cu acuratetea si tendinta de a utiliza identificarea faciala pentru orice fel de caz sunt problematice. Criticii sustin ca tehnologia reprezinta o amenintare pentru viata privata in spațiile publice. Studiul lansat joi a dat nastere mai multor dezbateri in legatura cu modul in care politia utilizeaza identificarea faciala.

Atunci cand imaginile surprinse pe camerele de supraveghere sunt prea neclare sau nu arata destul fata unei persoane, Departamentul de Politie din New York foloseste pozele unor celebritati care seamana ca suspectul pentru unde pozitive (adica match) la programul de  recunoastere faciala, au descoperit cercetatorii. De exemplu, in aprilie 2017 NYPD a folosit o fotografie a actorului Woody Harrelson in identificarea faciala pentru a gasi si a aresta un suspect. Suspectul respectiv, in cele din urma arestat, a fost acuzat ca a furat o bere dintr-un CVS, potrivit raportului. Intr-un alt caz, politistii au folosit o fotografie a unui jucator al echipei de basket New York Knicks pentru a cauta un barbat acuzat de asalt sexual, in Brooklyn, au descoperit cercetatorii.