Live stream-urile au nevoie de o schimbare

Sunt multe lucruri pe care le putem reprosa celor de la Facebook in ziua de azi, dincolo de scandalul cu privire la vanzarea datelor personale a utilizatorilor sai catre anumite companii din domeniul tehnologic. Insa, atunci cand una dintre cele mai populare optiuni ale sale, live streamul, este folosit ca un instrument pentru teroare, un simplu dezacord al opiniei publice nu este suficient.

Cea mai recenta dovada in acest sens il reprezinta incidentul din Noua Zeelanda, cand, inainte de a intra intr-o moschee si a savarsi unul dintre cele mai sangeroase masacre din istoria fostei colonii britanice, teroristul s-a filmat pe Facebook Live. In timp ce se pregatea de a savarsi una dintre cele mai sangeroase crime civile in istoria recenta a lumii, acesta a strigat: “Aduceti-va aminte, baieti, sa va abonati a PewDiePie.” Ceea ce a urmat a fost un masacru comparativ cu cele din Call of Duty, Battlefield sau orice alt joc de simulare a razboiului. A fost un memento socant pentru companiile de tehnologie, care ne ofera acces la aproape toate cunostintele umane si modalitati usoare de a face fotografii si videoclipuri in timp real, a faptului ca toate aceste servicii pot avea o parte mai intunecata.

Bineinteles, nu va cere nimeni in momentul de fata disparitia livestreaming-ului. Aceasta optiune si-a castigat deja locul in cultura internetului ca o forta pentru serviciile de stiri online,  emisiuni de cultura generala, si a unor jocuri video extrem de populare precum Counter Strike, GTA IV, Call of Duty, Fortnite, etc. Totusi, un lucru pe care dezastrul din Noua Zeelanda ar trebui sa invete companiile de tehnologie in acest sens este faptul ca abordarea in legatura cu utilizarea acestei optiuni trebuie schimbata. Facebook, YouTube, Twitter Periscope si Amazon Twitch, trebuie sa trateze aceasta tehnologie ca un potential instrument pentru teroarea in masa. In caz contrar, intreaga situatie se va inrautati. Cel mai deranjant fapt in acest sens este ca nici una dintre companiile respective nu au oferit detalii atunci cand au fost întrebate daca intentioneaza sa ia masuri pentru a preveni live-urile violente in viitorul apropiat.

Vestea buna pentru Facebook si alte platforme pe care se practica livestreaming este ca organizatiile de stiri au prezentat deja cu o solutie. Aceasta ar fi intarzierea transmisiunilor in timp real, pentru ca staff-ul companiei sa se asigure ca nici un incident nu este postat si vizionat. In acest timp suplimentar, Facebook ar putea sa-si puna angajatii sa analizeze transmisiunea pentru a se asigura ca live-ul respectiv nu are oameni inarmati, urlete sau persoane care par a se afla in pericol.

Apoi, Facebook ar putea pune in valoare profiturile de 22 de miliarde de dolari pe care le-a scos anul trecut. Adica, cu acești bani, Facebook ar putea finanta o armata mai mare decat cea care protejeaza Israelul. Prin urmare, de ce nu ar putea crea o comisie pentru a evalua continutul postat in live-urile sale? Pentru ca reteaua de socializare detine posibilitatea de a pune la dispozitie instrumentele si timpul necesar pentru a avea grija sa previna aparitia unui astfel de clip. Desigur, acest lucru nu ar opri nici un terorist, violator sau bataus. Insa ar fi o rezolvare la aceasta problema. Si poate atunci, Facebook ar putea sa nu mai faca atatea promisiuni si sa treaca la fapte.