Uber introduce o noua masura de securitate: cod PIN pentru curse

Uber isi doreste sa sporeasca siguranta curselor si sa previna intamplarile de genul a confunda o masina din trafic cu una condusa de soferii sai. Motiv pentru care compania de ride sharing va implementa un cod PIN in acest sens, cu scopul evident de a evita acest gen de incidente pe viitor. Astfel, exista rapoarte conform carora cei de la Uber au implementat deja aceasta masura pentru unele curse. In momentul in care pasagerii se urcau in masina, li s-a solicitat un cod PIN de catre sofer. Evident, fiind intr-o faza experimentala, nu este un lucru care s-a intamplat tot timpul, insa frecventa acestui proces a crescut treptat. Mai exact, pe masura ce se lua din ce in ce mai in serios proiectul de implementare al acestei masuri. In cazurile in care soferii cereau acest cod PIN, cursa nu putea porni pana in momentul in care clientul ii dadea soferului codul cu pricina, care ii aparea pe telefon. E o masura de securitate menita sa asigure clientii de faptul ca au luat masina corecta si ca nu le-a fost ”furata” cursa de altcineva, intentionat sau din intamplare. Sistemul este simplu dar eficient si se pare ca urmeaza sa fie disponibil la nivel global.

Cei de la Uber au facut un anunt public in aceasta privinta la inceputul acestei saptamani. Desigur, intr-o prima faza, aceasta masura va fi implementata complet doar pentru serviciul din Statele Unite si Canada, insa urmeaza ca in scurt timp (cateva saptamani), aceasta masura sa fie adoptata si de catre celelalte filiale ale tarilor in care opereaza compania de ride sharing. PIN-ul nu va fi obligatoriu (asta cel putin intr-o prima faza), insa clientii care isi  doresc sa foloseasca aceasta masura suplimentara de securitate vor avea posibilitatea de a-o activa din setari, fie tot timpul, fie in cazul curselor din timpul noptii, intre orele 21:00 si 6:00. Nu va putea incepe o cursa pana in momentul in care persoana de la capatul firului nu tasteaza codul; desigur, asta inseamna si faptul ca nu vei fi taxat. 

Primele experimente cu functia respectiva au avut loc incepand din septembrie anul trecut. Pana acum, insa, era disponibila la scara larga doar intr-un numar de sapte orase, printr-un program pilot inceput in decembrie. Cu toate ca nu se mentioneaza in mod explicit motivul pentru care este introdusa aceasa functie, se crede ca ar avea legatura cu uciderea unei studente, pe numele ei Samantha Josepshon, care s-a urcat in masina gresita dupa ce a chemat un Uber. Cu toate ca ar trebui sa ia masuri si in ceea ce priveste selectia de soferi, atat cei de la Uber, cat si cei de la Lyft (cei din urma s-au si confruntat cu nenumarate scandaluri din cauza unor soferi care n-au fost destul de sanatosi mintal sa-si tina mainile la locul lor atunci cand au avut clienti de sex feminin la bord).  In teorie, aplicatia a afisat dintotdeauna modelul si numarul de inmatriculare al masinii in care urmeaza sa te urci, cu toate ca sunt prea putini oameni care sunt atenti la acest detaliu.