Europa vrea “suveranitate digitala” in fata companiei tech din SUA

Sunt o multime de state in Europa care considera ca au o dependenta prea mare fata de companiile tech din Statele Unite si isi doresc o “suveranitate digitala”. Adica un fel de independenta fata de aceste corporatii. Dintre cele mai mari zece companii de tehnologie din lume, sase sunt americane. Celelalte sunt chinezesti, coreene sau chiar taiwaneze. In schimb, nu exista absolut nicio firma europeana in lista respectiva. In acest context, sunt mai multi lideri in Uniunea Europeana care isi exprima ingrijorarea in legatura cu o prea mare dependenta a cetatenilor europeni de companiile straine. In primul rand, preocuparea este legata de modul in care aceste corporatii, mai ales cele din Statele Unite, sunt cunoscute pentru a colecta date. Iar liderii Uniunii Europene si-au manifestat ingrijorarea in legatura cu posibilitatea ca aceste companii sa preia datele cetatenilor europeni. 

In acest sens, printre liderii care si-au manifestat ingrijorarea se numara Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care a declarat la un moment dat faptul ca sunt o multime de companii europene care au vandut date catre corporatii sau firme mai mici originare din Statele Unite. Drept urmare, Europa ar trebui sa incerce sa dezvolte propriile platforme de date pentru a reduce dependenta fata de mariile companii precum Google si Microsoft, pentru serviciile lor de cloud. Acest lucru ar garanta, in viziunea mai multor lideri europeni, o suveranitate digitala a continentului in fata Statelor Unite si a companiilor provenite din alte astfel de puteri in domeniul digital, precum China sau Coreea de Sud. Insa America este principala vizata de catre acest program de crestere a independentei digitale a serviciilor europene.

Si presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a manifestat ingrijorari similare. „In zece ani, nimeni nu va putea garanta soliditatea tehnologica a sistemelor tale informatice, nimeni nu va putea garanta cine prelucreaza datele si cum, ale cetatenilor sau companiilor”, a declarat acesta. Suveranitatea digitala pe care liderii europeni o planifica fata de companiile tech din SUA se bazeaza pe ideea ca utilizatorii, persoane fizice sau private, sa aiba control total asupra propriilor date cu caracter personal. Din nou, mai este si aceasta cifra de 94% dintre datele celor din vest care sunt stocate in Statele Unite. Cel putin asa sustine Andrea Renda, care lucreaza in cadrul Centrului pentru Studii de Politica Europeana. Iar daca situatia, intr-adevar, sta in modul descris de cercetarile sale, atunci populatia europeana are motive de ingrijorare.

Desi, din anumite motive, problema cu confidentialitatea cetatenilor este mai ignorata in Europa in comparatie cu alte locuri. Probabil pentru ca exista GDPR, insa si acesta este un factor destul de nesatisfacator. Mai ales pentru faptul ca exista metode pentru a incalca aceasta legislatie si a capata datele utilizatorilor. De fapt, sunt multi cei care sustin, din diverse motive, ca GDPR face mai mult rau decat bine in aceasta situatie. Din nou, pentru a atinge acel nivel de suveranitate digitala, Europa ar trebui sa lucreze la reglementari si investitii pentru a minimiza la maxim dependenta fata de tehnologia non-europeana.