Germania nu va bloca Huawei de la a construi retele 5G pe teritoriul sau

De cand Trump a inceput razboiul pe scara larga cu Huawei (care a dus la escaladarea  razboiului comercial dintre Statele Unite si China in cea mai “fierbinte” faza a sa), administratia prezidentiala de la Washington si-a incurajat mai multi aliati nord-atlantici sa ia exemplul SUA. Pana acum doar Australia a fost hotarata in a impune o interdictie similara impotriva Huawei pe teritoriul sau. Marea Britanie nu e dispusa sa renunte la posibilitatea de a instala retele 5G pentru preturi mai scazute, in timp ce celelalte mari puteri nu s-au pronuntat. Cat despre tara noastra, Romania nu are inca o pozitie oficiala; desi Iohannis a atras atentia asupra acestui subiect in repetate randuri si a spus ca acesta va fi abordat intr-o sedinta a CSAT. La situatia politica a tarii, totusi, aceasta este ultima grija. Alta natiune care s-a pronuntat recent pe tema acestui subiect este Germania. 

Iar Germania nu va impune sanctiuni impotriva celor de la Huawei care sa blocheze compania chinezeasca din a-si construi retelele sale de telefonie mobila 5G pe teritoriul tarii. Este pozitia oficiala a cabinetului condus de Angela Merkel si este prima pozitie ferma a unui stat european in ceea ce priveste scandalul cu Huawei si spionajul pe care acestia l-ar efectua pentru guvernul de la Beijing. Argumentul Berlinului in acest sens a fost acela ca se doreste creerea unor „conditii de egalitate” pentru fiecare operator in parte. Pentru ca ar fi un avantaj important in raspandirea retelei 5G in tara. Cu alte cuvinte, nemtii nu par a fi atat de ingrijorati in privinta posibilelor scurgeri catre China. E un factor de risc destul de important, totusi.

Dupa cum spuneam, Germania este prima tara din Europe ce are o politica clara pe tema acestui subiect si singura care este favorabila prezentei Huawei in dezvoltarea retelei sale de 5G. SUA si Australia au interzis Huawei sa vanda echipamente 5G companiilor sale de telecomunicatii in baza ingrijorarilor faptului ca s-ar permite supravegherea chineza si aflarea unor date vitale in legatura cu securitatea nationala a celor doua tari. Oar Marea Britanie a promis o decizie cu privire la excluderea producatorului chinez de echipamente din reteaua sa 5G in aceasta toamna, dupa mai mult de 6 luni de incertitudine privint pozitia britanica in acest sens.

Huawei a salutat „abordarea bazata pe fapte si standarde” a Germaniei. “Politicizarea sigurantei cibernetice va impiedica dezvoltarea tehnologiei si progresul social, in timp ce nu va face nimic pentru provocarile de securitate cu care se confrunta toate tarile”, a spus cei de la Huawei in raspunsul pentru decizia Germaniei. “Huawei va continua sa lucreze deschis cu autoritatile de reglementare, clientii si organizatiile din industrie pentru a se asigura ca rețelele mobile sunt sigure. […] In ultimii 30 de ani, am servit peste trei miliarde de oameni din intreaga lume si am mentinut un record puternic in materie de securitate in intreaga lume.”

Toti operatorii de telecomunicatii germani folosesc echipamente Huawei si au fost avertizati anterior de faptul ca interzicerea acestei companii ar intarzia lansarea 5G si ar urma sa costa miliarde de dolari.