Groenlanda se topeste cu o viteza incredibila. Cum arata lucrurile din spatiu?

Nu stiu cati stiu sau nu de Groenlanda, avand in vedere ca nu e aflata in Europa. Bine, apartine de un stat european, cel putin. Groenlanda este cea mai mare insula din lume, aflata undeva in apropierea Canadei, pe harta. Este una dintre singurele teritorii, alaturi de Insulele Feroe, care raman Danemarcai chiar si in ziua de azi. Pentru ca da, Danemarca a fost odata o tara intinsa pe o gramada de teritoriu, avand si Norvegia impartita cu Suedia, Islanda, Estonia (pana au preluat-o suedezii; tbh, estonienii sunt mai mult nordici decat orice alta natiune, din punct de vedere al culturiii si civilizatiei), plus Insulele Feroe si Groenlanda. Deci, o multime de teritoriu. Oricum, de atunci Norvegia si Estonia au fost preluate in intregime de Suedia, iar Islanda a reusit sa-si obtina independenta la inceputul secolului trecut, lasand doar Insulele Feroe si Danemarca. 

Am mai scris un articol despre incalzirea globala. S-a descoperit, cu date aproape adecvate, istoria climatica a planetei din anul 1 si pana in 2000. Folosind aproape 700 de inregistrari proxy ale temperaturilor istorice, o colaborare intre  oamenii de știinta internationali a reconstituit istoria climatica a Pamantului in acest fel. Iar datele arata ca fenomenul de incalzire globala, despre care se vorbeste de ani de zile, nu e un mit. Omul influenteaza clima, si asta in mod negativ si fara precedent, prin poluarea de la orase. Doua studii, realizate de Raphael Neukom si publicate in revistele academice Nature and Nature Geoscience, se concentreaza asupra datelor privind temperatura de la suprafata din ultimii 2000 de ani, urmarind variabilitatea climatului Pămantului in perioada respectiva. Un al treilea studiu, publicat in Nature Geoscience miercuri, a analizat clima inca de la începutul secolului al XIX-lea, demonstrand faptul ca sfarsitul ultimei perioade de racire a Pamantului (asa-numita “Little Ice Age”) s-a datorat recuperarii de cinci eruptii vulcanice majore trecerea la o perioada de incalzire indusa de om. 

Mai spuneam ca poate nu se simte la noi, mai ales in Brasov, unde e o vara mai racoroasa ca niciodata, insa in Anglia sunt temperaturi record. Acum si in Groenlanda. Astfel, stratul de gheata din Groenlanda se topeste la o viteza alarmanta. Cea mai mare insula a lumii a pierdut 11 gigatone de gheata in doar o singura zi, la data de 1 august, iar acest proces este unul atat de drastic incat poate fi observat cu ochiul liber chiar si din spatiu. E un lucru negativ inclusiv pentru spatiul uscat al pamantului, deoarece exista riscul unei cresteri fantastice pentru nivelul oceanelor. Ceea ce inseamna inundatii. Cred ca sunt pregatiri la Amsterdam pentru a rezista acestui fenomen.

Cum arata situatia din spatiu?

Prin intermediul satelitilor plantati de-a lungul planetei, americanii de la NASA urmaresc indeaproape situatia Groenlandei din spatiu. Agentia spatiala a ajuns la concluzia ca miliarde de tone de apa topita de la acesti ghetari a ajuns in Oceanul Atlantic de-a lungul lunii. Imaginile surprinse de catre satelitul Landsat 8 arata ca s-a format un adevarat lac la marginea calotei glaciare din apa topita de la ghetari.