Marea Britanie, in conflict cu aliatii sai cibernetici in privinta Huawei

Dupa luni de incertitudine, Marea Britanie pare sa permita celor de la Huawei sa-si mentina echipamentele de telecomunicatii pe teritoriul tarii, urmand ca acestea sa faca parte si din planurile pentru retele 5G pe teritoriul regatului, insa cu anumite limite. Aceasta decizie ar pune Marea Britanie in conflict cu Statele Unite, care au presat alte națiuni sa interzica utilizarea oricarui tip de echipament apartinand companiei chinezesti din motive de securitate. Acest lucru pe fondul scandalului declansat in cazul in care Huawei este acuzata ca spioneaza pentru guvernul si fortele de securitate ale Chinei. De asemenea, deciziia Marii Britanii ar putea provoca tensiuni si cu Australia, care anul trecut a blocat retelele sale din a utiliza echipamentul 5G al celor de la Huawei. Tara a interzis si o ala firma chinezeasca, ZTE.

In timp ce Theresa May pare a fi dispusa sa acorde celor de la Huawei dreptul de a participa la raspandirea 5G pe teritoriul tarii, acest lucru nu inseamna ca consilierii cibernetici ai premierului britanic ar fi ignorat amenintarea unui viitor atac chinezesc. Aceasta posibilitate inca reprezinta o preocupare pentru multi ofiteri de securitate, deoarece o mare parte a infrastructurii critice a Marii Britanii – de la centrale electrice la transport automatizat – este probabil sa depinda de tehnologia de urmatoarea generatie. Mai degraba, exista o convingere ca restrictia echipamentelor Huawei in anumite parti ale retelei in Regatul Unit inseamna ca riscul ar putea fi gestionat. La mijlocul problemei, se pare ca exista un dezacord critic: Canberra si Washington cred ca exista diferente fundamentale intre 5G si 4G, ceea ce inseamna, in viziunea acestor tari, ca alegerea mai inteleapta o reprezinta o interdictie absoluta.

In timp ce Statele Unite au interzis Huawei pe teritoriul sau inca din 2012, din cauza acestor zvonuri privind o colaborare intre companie si guvernul de la Beijing, anul trecut in august, si Australia a ajuns la concluziona ca este imposibil să “atenueze” riscurile de securitate nationala ce implica a permite celor de la Huawei sa formeze orice parte a retelei sale 5G, deoarece retelele de urmatoarea generatie ar functiona diferit in comparatie cu predecesoarele acestora.

Insa Marea Britanie a decis sa continue sa utilizeze acest echipament, in primul rand, pentru ca Huawei are o oferta mai putin costisitoare in comparatie cu multe dintre concurentele sale in industria tech, mai ales cand vine vorba despre aceste echipamente, si, in al doilea rand, aceste echipamente sunt mai bune in comparatie cu multe din cele oferite de catre restul de companii in acest sens. Cu alte cuvinte, se pare ca Marea Britanie pare dispusa sa-si asume riscul pentru a avea un echipament suficient de bun la un pret mai mic, considerand ca daca limiteaza accesul companiei in unele parti ale tarii, o sa scada riscul de securitate. In timp ce acest fapt este partial adevarat, totusi, acest lucru nu inseamna ca Marea Britanie nu se expune unui risc suficient de mare pentru a avea anumite dintre informatiile sale expuse guvernului chinez de cei de la Huawei, in cazul in care zvonurile legate de aceasta colaborare se dovedesc a fi reale.